Кава для багатьох є найкращим способом почати новий день. Але чи така вона безпечна?

Як отримати максимум користі від кави, минаючи шкоду, пише видання The Telegraph.

Всі звикли думати, що кава бадьорить, особливо зранку. Однак експерти попереджають, що напій корисний не всім. Кава – це тонізуючий напій, у кількох ковтках якого містяться тисячі біологічно активних речовин.

Нервозність, безсоння і нудота: які ризики для здоров'я приховує любов до кави

Серед цих речовин є і кофеїн, завдяки якому кава і дає відчуття бадьорості, енергії, комунікабельності, гарного самопочуття.

Після того, як ми випили чашку кави, за 45 хв майже 90% кофеїну потрапляє у кров і це відчуття бадьорості та енергії триває ще 2,5-4,5 години, потім кофеїн виводиться з організму і на зміну йому приходить легка втома, особливо якщо вже післяобідній час і, особливо, надвечір.

"Кофеїн є досить потужним стимулятором: він змушує вас почуватися пробудженими та зосередженими, але надлишок може потенційно залишити вас у стані тривоги", - попереджають експерти.

"Занадто багато кофеїну викликає у вас неспокій, нервозність, відсутність сну, нудоту, головний біль і загальне занепокоєння", - каже дієтологиня Торнтон-Вуд. 

Кофеїн належить до слабких психостимуляторів. Прикладом сильнодіючого конкурента аденозинових рецепторів є амфетамін, найслабшого – теофілін (у чорному шоколаді).

Якщо ми вживаємо каву щодня і багато, згодом може розвинутись нечутливість до кофеїну. Тому максимально розумною дозою кофеїну є 300 мг на день.

Раніше дослідники повідомили, що кава може спричиняти дисфункцію нирок. 

Читайте також:

  • Як правильно обирати і зберігати каву
  • В Україні різко здорожчав популярний фрукт
  • Здорожчання газованих напоїв: чому депутати виступили з такою ініціативою
  • У світі рекордно здорожчає кава - Bloomberg

Джерело